Pigment

Bij de behandeling van pigmentvlekken met VPL penetreert de lichtbundel in de huid en wordt door het pigment in de pigmentvlek opgenomen. Door deze opname wordt de cel kapot gemaakt en het pigment verpulverd. Het lichaam ruimt dit vervolgens zelf op. Behandelbare pigmentvlekken met VPL zijn ouderdoms- of pigmentvlekken van bijvoorbeeld gezicht, decolleté, handen en armen.

De behandeling

Tijdens de behandeling dragen u en de huidtherapeut een bril om de ogen te beschermen. Op de te behandelen huid wordt een koude gel aangebracht. Een behandeling duurt ongeveer 10 tot 30 minuten, afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied. U kunt na de behandeling over het algemeen direct uw dagelijkse bezigheden weer hervatten. Meestal is de huid na de behandeling wat rood en gevoelig, vergelijkbaar met het gevoel van een door de zon verbrande huid. Er kan ook een lichte zwelling ontstaan. Dit verdwijnt na enkele uren tot een dag. U kunt eventueel koude kompressen op de behandelde plek leggen.

Het pigment kleurt donker/grijs en voelt korrelig aan na de behandeling. Dit verdwijnt binnen enkele dagen tot een week. In zeldzame gevallen kan er plaatselijk een korstje ontstaan. Krab niet aan de korstjes maar laat deze rustig genezen.

Huidreacties

De lichtflitsen voelen als een elastiekje dat tegen de huid tikt. De behandeling kan enigszins pijnlijk zijn, afhankelijk van het te behandelen gebied. Maar de meeste patiënten verdragen de behandeling goed. Een verdoving is niet nodig.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig

Over het algemeen zijn twee tot drie behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken. Soms zijn één of twee behandelingen al voldoende. Tussen de behandelingen zit steeds vier of vijf weken.

Voor- en nazorg

Probeer zonlicht zoveel mogelijk te vermijden, ga niet onder de zonnebank en gebruik geen zelf bruinende crème. Komt u toch in de zon, gebruik dan een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor 30 of hoger. Voor de behandeling moet het te behandelen gebied schoon zijn. Gebruik dus geen make-up, crèmes, parfum of aftershave op de dag van de behandeling.

Verzekerde zorg

  • De behandeling van pigmentstoornissen wordt soms vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Vraag uw verzekeraar hoeveel recht u jaarlijks op vergoeding heeft voor Huidtherapie. Met iedere zorgverzekeraar hebben wij ook voor 2018 weer een overeenkomst afgesloten.
  • Behandeling wordt uitsluitend gedaan door een huidtherapeut die aangesloten is bij de NVH en ingeschreven staat in het kwaliteitsregister voor Paramedici.
© Copyright - ParamediCare Huid- & Oedeemtherapie